Tamir ve Onarım Harçları hasar görmüş yapı malzemelerinin eski haline getirilmesi veya daha iyi duruma getirilmesi için uygulanır. Yapı malzemelerinde hasar durabilite problemleri nedeniyle oluşabileceği gibi ortam koşulları ya da dış etkenler nedeniyle de oluşabilir. Bu makalede beton yapılarda korozyon etkisiyle oluşan hasarların nedenleri ve onarımın nasıl yapılması gerektiği konuları ele alınacaktır.
Korozyon Nedir?
Korozyon, materyalin kimyasal ya da elektrokimyasal yolla bozunması olarak tanımlanabilir. Betonarme yapılar içerisinde kullanılan donatının korozyona uğraması sonucunda pas oluşur. Pas donatı hacminin yaklaşık 7 katı hacme ve süngerimsi yapıya sahiptir.
Korozyon Nasıl Oluşur?
Betonarme yapılarda betona gömülü olan donatı yüzeyi pasif oksit filmi ile kaplıdır. Donatının korozyona karşı direncini bu pasif oksit filmi sağlar. Pasif oksit film tabakasının bozulması donatının korozyona uğraması demektir. Betonarme yapılarda betonun doğal alkalisi, pasif oksit filminin bozulmasını engeller dolayısıyla donatıyı korozyona karşı korur. Fakat bu film yapısı dışarıdan etkiler ile çok çabuk bozulur ve donatı korozyona uğrar. Betonarme yapılardaki donatının korozyona uğramasının en önemli iki sebebi klor iyonu etkisi ve karbonatlaşma nedeniyle betonun alkalisinin düşmesidir.
Betonarme yapılarda betonun alkalisinin düşmesinde ve donatının korozyona uğramasında etkili olan dış etmenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
• Havadaki klor iyonları
• Deniz suyu
• Atmosferdeki karbondioksit
• Deniz kumu
• Harç da ki klor iyonu içeriği
Karbonatlaşma Ve Klor İyonları Sebebiyle Oluşan Korozyon
• Betonarme yapıda kullanılan betonda bölgesel ya da bütünüyle havadaki karbondioksit nedeniyle bir karbonatlaşma görülürse betonun alkalisi düşer. Betonarme içerisindeki donatı üzerinde oluşan pasif oksit filmi, betonun alkalisinin düşmesi sebebiyle bozulur ve donatı korozyona uğrar.
• Donatı üzerindeki pasif oksit filmi sadece betonun alkalisinin düşmesi ile bozulmaz. Betonun alkalisi düşmese dahi klor iyonları bir kere donatıya ulaştığında pasif oksit filmi bozulur ve donatı hızla korozyona uğrar.
Korozyon Etkisiyle Oluşan Hasarın Onarımı
Açığa çıkan donatıların pası temizlendikten sonra korozyondan korunması için çimento esaslı, korozyon inhibitörü içeren, donatı korozyonunu önleyen, aderans astarı MegaFilm AK kullanılmalıdır.
Hasar görmüş yapı malzemelerinin eski haline getirilmesi veya daha iyi duruma getirilmesi için TS EN 1054-3 standardında üretilen R3 sınıfında karbonatlaşmaya karşı dirençli, klor iyonu içeriği düşük, çimento esaslı, ince dolgulu yapısal tamir harcı MegaTamir İ Yapısal ,kalın dolgulu yapısal tamir harcı MegaTamir K Yapısal ya da epoksi esaslı tamir harcı MegaTamir Epo kullanılmalıdır.