Globalizmin arttığı dünyamızda, gün geçmiyorki yeni bir meslek peydah olmasın. Var olan ve her yeni eklenen mesleklerde, çalışan kişilerin maruz kaldığı kötü şartlar karşısında, sağlık sorunları haline gelen durum mesleki hastalıklar.
Kısaca bu hastalıkları dört ana grupta toplayabiliriz :
1) Kimyasal Kaynaklı Meslek Hastalıkları
- Ağır Metaller
- Gazlar
2) Fiziksel Kaynaklı Meslek Hastalıkları
- Gürültü ve Sarsıntı
- Tozlu ortamlar
- Düşük ve yüksek basınçlı, sıcak soğuk ortamlardaki iş yerlerinde çalışmak
-Yüksek ve düşük radyasyona maruz kalma
3) Biyolojik Kaynaklı Meslek Hastalıkları
- Bakteri ve Virusler
4) Psiko - Sosyal Kaynaklı Meslek Hastalıkları
- Stres ve strese bağlı psikosamotik hastalıklar ( kroner kalp yetmezliği, mide ülserleri, kolon hastalıkları, hipertansiyon, depresyon, çeşitli cilt hastalıkları v.s)
Meslek hastalıklarının önlenmesi için alınması gereken önlemler:
Öncelikle her iş yerinde hastalıktan korunabilmek için tehlikeler saptanmalı. İşçilere bu tehlikelkere karşı koruyucu ve açıklayıcı eğitimler verilmeli. İş yeri duvarlarına görünebilecek yerlere uyarı levhaları asılmalı. (okumayı sevmeyen bir millet için pek uyarıcı olmasa da...) Hastalık başlamadan periyodik aralıklarla, işçiler muayene edilmeli. İş yerlerinde biyolojik ve çevresel ölçümler yapılmalı. Temiz ve hijyen bir çalışma ortamı yaratılmalı, günlük temizlik işlemleri her gün mutlaka yenilenmeli.
Oturarak çalışan insanlar için (bankacılar, borsacılar, yazılım-donanımcılar vb...) ergonomik bir çalışma ortamı sağlanmalı.
Mesleği gereği ayakta duran insanlarda (öğretmenler, cerrahlar, tekstil işçilerinin bir bölümü, pazarcılar vb...) varislere çok sık rastlanmaktadır. Varis çorabı giymek ve sık sık bacakları dinlendirmek önlem olarak ilk akla gelenlerden.
Gürültülü ortamlarda çalışan insanlara işitme bozukluklarını geciktirmek amaçlı kulak tıkaçları önerilebilir. Sesini kullanarak çalışan insanların mutlaka yılda iki kez KBB muayenesinden geçmesi gerekir.
İşleri nedeniyle sürekli bilgisayar başında çalışan insanlarda göz ile ilgili göz hastalıkları ve sürekli mause kullanmaktan el bileğinde tendint, çarpal tünel gibi bilek hastalıkları görülebilir. Bu yüzden göz ve ortopedi kontrolleri aksatmadan yaptırılmalıdır.
Sağlık çalışanları için, muayene ve tedevi edilen hastalardan enfeksiyon geçme ihtimali yüksek olduğu için aşı v.s yapılmalıdır.
Tozlu ortamlarda çalışanlar mutlaka maske kullanmalıdır. Maden metal sektörü kask, aydınlatma, maske gibi gereçleri mutlaka kullanmalıdır.
Sonuç olarak saydığımız, sayamadığımız önlemlerin dışında ülkemizde henüz bir çok işyerinde, çağdaş uygarlık düzeyini yakalayamadığımız için, hiç bir belirtiyi ve tehlikeyi hiçe saymamaya dikkat ediniz.
Kaynak : Ayşe Özen